Blog

Hoe kies je de juiste fotograaf?

Ben je op zoek naar een fotograaf voor zakelijke foto’s, een beeldbank, social media fotografie of gewoon voor wat foto’s voor op je website? Dan kan het aanbod aan verschillende fotografen best overweldigend zijn. In deze blogpost vertel ik je hoe je de juiste fotograaf vindt voor jouw bedrijf!

Bedenk wat voor foto’s je nodig hebt

Wanneer je op zoek gaat naar een fotograaf, heb je waarschijnlijk wel een beeld bij het type foto’s dat je nodig hebt. Wil je een strakke nieuwe studiofoto voor op LinkedIn? Of wil je juist een beeldbank vol foto’s waarin jouw persoonlijkheid meer naar voren komt, en waarmee je weer een paar maanden vooruit kunt op Instagram?

Veel ondernemers die voor het eerst een fotograaf inhuren kiezen een portretfotograaf, maar de ene portretfotograaf is de andere niet! Probeer bewust te selecteren op het type fotografie wat het beste aansluit op jouw wensen. Zoek dus op LinkedIn fotograaf, personal branding fotograaf, of social media fotograaf, in plaats van gewoon op “portretfotograaf”. En kijk dan ook zeker eens op de social media kanalen van deze fotograaf. Een gespecialiseerd fotograaf kan ook met je meedenken, om te zorgen dat de foto’s goed aansluiten op jouw branding.

Bonustip: Als je een fotograaf inhuurt om foto’s te schieten voor jouw social media kanalen, dan is het wel fijn als deze fotograaf ook snapt hoe jij social media gebruikt.

Selecteer op stijl

In je zoektocht naar de ideale fotograaf voor jouw bedrijf ben je waarschijnlijk flink wat verschillende fotografen tegen gekomen, die elk hun eigen stijl van fotograferen en bewerken hebben. Wees hier gerust heel kritisch op, en kies een fotograaf waarvan de stijl jou aanspreekt. Een fotograaf levert altijd de beste kwaliteit binnen zijn of haar eigen stijl. Vragen of een moody fotograaf voor jou iets lichter wil bewerken, of een zwart-wit fotograaf inhuren voor knallende kleurenfoto’s, levert jou niet de beste beelden op. Doe je huiswerk, bekijk het portfolio van een fotograaf, en kies een fotograaf met een stijl waar je blij van wordt.

Lees reviews of vraag naar ervaringen binnen je eigen netwerk

Misschien heb je een fotograaf gevonden via Google, of via Instagram. In dat geval is het slim om je te verdiepen in de werkwijze van deze fotograaf, en om wat reviews te lezen. Is deze fotograaf heel ontspannen in zijn of haar werkwijze? En heb je zelf inspraak in de uiteindelijke fotoselectie? Dat zijn zeker dingen om even op te letten.

Als je nog geen fotograaf gevonden hebt, kan je ook altijd binnen je eigen netwerk rondvragen. Zijn er ondernemers van wie je de foto’s  echt prachtig vindt? Vraag hen gerust eens wie de foto’s heeft gemaakt. Grote kans dat ze je met plezier doorverwijzen, en daar bovenop ook nog vertellen hoe de shoot verliep. Zo weet jij nog beter wat je kunt verwachten.

Plan een kennismakingsgesprek in

Wanneer je voor de camera van een fotograaf komt te staan, is het wel fijn om vooraf al te weten dat je je op je gemak zult voelen bij deze fotograaf. Zeker als je samen 2 uur lang op stap gaat, of als je samen een uur in een studioruimte moet doorbrengen.

Maak daarom al voor de shoot, en het liefst zelfs voor je definitief boekt, even kennis met de fotograaf. Bespreek waar jij de foto’s voor wil gebruiken en vertel ook vooral over je bedrijf. Hoe beter de fotograaf snapt wat jij wil uitstralen, hoe beter de foto’s worden!

Check de voorwaarden

Elke fotograaf werkt met algemene voorwaarden (hier kan je die van mij vinden), waarin staat wat je wel en niet met de foto’s mag doen. Zijn de voorwaarden niet helemaal duidelijk, of wil je even zeker weten dat je de foto’s mag gebruiken voor het doel wat jij voor ogen hebt? Vraag dit gewoon even na voor je de shoot boekt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan achteraf.

_

Ik hoop dat deze tips je helpen om de juiste fotograaf te kiezen voor jouw bedrijf! Spreekt mijn stijl je aan, en ben je benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met me op, voor een vrijblijvende kennismaking.

0 reacties

Over mij

Eline SchuurmansMijn naam is Eline Schuurmans ik ben 28 jaar oud en woon in Gouda, Zuid-Holland.


Op mijn website deel ik graag mijn kennis over online marketing en fotografie, inspirerende tips, en sneak previews van fotoshoots.


Wil je ook een keer voor mijn camera staan, neem dan contact met mij op.

Wat ik nu lees

Eline op je bruiloft?

Boek Eline Schuurmans als fotograaf voor jullie bruiloft op bruidsfotografiegouda.nl


Bruidsfotografie Gouda

  INSTAGRAM

Pin It on Pinterest